24 april 2018 | Rob Stuiver | Blogs

Zo vlak voor Koningsdag (ik moet er nog steeds aan wennen) moet ik denken aan de uitspraak die veel voorzichtige beleggers nogal eens doen: “Cash is King”. Daarbij zullen ze niet de vergoeding bedoelen, zou je denken, want die is al een paar jaar bijna 0%. Het gaat ook nog wel even duren voor we weer een enigszins acceptabele rente op onze euro’s ontvangen. Zelfs op obligaties ontvang je nauwelijks nog rente, die andere zogenaamd veilige belegging. Nee, men doelt op de afwezigheid van de mogelijkheid op verlies.

King Willem helpt beleggers een handje

Gaat Willem-Alexander mee op handelsemissies naar verre landen om onze geweldige spaarrekeningen onder de aandacht te brengen? Of om te helpen orders te verkrijgen voor ons bedrijfsleven? Het laatste natuurlijk. Dit doet ons koningshuis al jaren voortreffelijk denk ik, en dat helpt de waarde van de aandelen van onze bedrijven omhoog. Om maar niet te spreken van de vermeende aandelenbelangen van onze Koninklijke familie… Dus over teksten zoals “Cash is King” zou koningin Maxima waarschijnlijk zeggen “dat was een beetje dom”. Als ondernemende VOCBelegger zou ik zeggen “opzouten met die ‘Cash is King’”.

Sterker nog, in de tijd dat Nederland een republiek was, stak menigeen een zakcentje in aandelen VOC en werd Nederland gedurende een gehele eeuw het rijkste land ter wereld. Lekker beleggen in aandelen en genieten van de dividenden. Zout was trouwens een van de belangrijkste ruilmiddelen én ‘goud waard’ in die tijd…

Sparen is voor halvegaren

Waarom hebben we dan nu meer dan 339 miljard euro (waarvan 289 miljard vrij opneembaar) op de spaarrekening staan? Wat een complete volksverlakkerij, die volkswijsheid “Cash is King”. Zeker voor de lange termijn. Als iemand er écht goed over nagedacht heeft, de voors en tegens goed tegen elkaar afweegt, en dan willens en wetens de komende 10 jaar zijn of haar geld op de spaarrekening zet… Ok, dat is ieders goed recht.

Maar uit gesprekken met alledaagse mensen (ik doel dus niet op de gemiddeld Private Banking klant waarmee ik in mijn voormalige functie als investment manager relatief vaak te maken had) blijkt dat die afweging nauwelijks wordt gemaakt. Nee; sparen is goed…denkt men. Net als het bijna even zinloze aflossen van de gehele hypotheek, afgedwongen door de overheid. Terwijl de netto rentelast zeer beperkt is tegenwoordig. Alles op veilig lijkt het devies…

Koop gewoon een Low Volatility aandelenfonds

Daar kan ik nou echt kwaad om worden. Bent u nog nooit overgestoken bij een rood stoplicht? Echt waar? U bent een van de zéér weinigen… Als je namelijk oversteekt terwijl er niemand in de buurt is, is het risico prima te overzien. Mits je redelijk ter been bent natuurlijk. Ofwel, als je je geld een paar jaar kan missen, koop dan gewoon een Low Volatility aandelenfonds. Ja, dat zijn aandelen maar wel van de minder risicovolle soort. De kans dat dit na 5 jaar (of nog beter 10 jaar) een negatief totaalrendement laat zien is niet groot. Kijk maar eens op de website van Robeco als je meer over Low Volatility wilt weten, zij hebben het in Nederland groot gemaakt. Of kijk eens wat rond op in ons Kenniscentrum op onze website natuurlijk.

Omvang van je kapitaal of gebrek aan kennis hoeft geen barrière te zijn…

Hierbij maakt het écht geen fluitenkruid uit of je nu EUR 5.000 hebt te beleggen, EUR 50.000 of misschien wel EUR 500.000. Het percentage rendement is echt voor iedereen hetzelfde. Een goed gespreid beleggingsfonds (of tracker) heeft hetzelfde risico voor de kleine als de grote belegger. En je hoeft er echt niet veel van te weten, als het maar goed voor je belegd wordt. Wel moet je begrijpen dat er neerwaartse risico’s zijn met aandelen, dat dan weer wel…

Trouwens, weet jij precies hoe die ton of meer aan pensioenkapitaal van je wordt belegd binnen jouw pensioenfonds? Nee toch? Maar daar vinden we het als Nederland weer heel normaal om grofweg de helft in aandelen te beleggen op lange termijn. Of een huis kopen en dat voor 100% met een hypotheek belasten. Dan zijn we opeens risicozoekers en rijden we in één klap door 10 rode stoplichten. Alsof vastgoed altijd in waarde stijgt en aandelen altijd dalen… Onzin!

Aandelen zijn niet zo eng, je koopt een stukje van een goedlopend bedrijf

Het simpele feit blijft dat bedrijven winsten maken, soms flinke winsten. Die winsten komen ons als aandeelhouder toe. Regelmatig in de vorm van dividend (3% a 4% komt geregeld voor) en onregelmatig in de vorm van koersstijging.

Het gemiddelde jaarlijkse rendement op aandelen is de afgelopen 100 jaar ca. 8% (4% dividend en 4% koerswinst). En u heeft EUR 50.000 die u enige tijd kunt missen. Stel dat uw bank of adviseur vanaf nu tegen u zegt: “Wij adviseren uw geld in aandelen te beleggen, ondanks de onzekere uitkomsten. Maar als u dat écht niet wilt dan hebben we nog een alternatief, dat kost u dan gemiddeld genomen 8% per jaar (ofwel EUR 4.000), het is een spaarrekening van 0,1%. Veiligheid kent zo zijn prijs, nietwaar?”.

Hoeveel procent van de Nederlanders met EUR 50.000 aan langere termijn vrij belegbaar vermogen kiest dan nog voor de spaarrekening? Ik ben benieuwd, maar voorlopig zit ons land nog gevangen in zijn volkswijsheden zoals “Cash is King” waarin voorzichtigheid bijna heilig wordt verklaard. Wakker geschud? Ik hoop ‘t…

 

Disclaimer: De waarde van uw belegging kan fluctueren. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De behaalde resultaten van elke belegging worden beïnvloed door gemaakte (transactie)kosten. Beleggen bij wie en in welke vorm dan ook brengt financiële risico’s met zich mee. De meeste beleggingsinstellingen zijn bedoeld voor belegging op middellange termijn tot lange termijn. Door te beleggen in een beleggingsinstelling kunt u vermogenswinst behalen, maar is het ook mogelijk dat u verlies lijdt. Laat u dus goed informeren of adviseren door een professional. Dat u het maar even weet!

Rob Stuiver is fundmanager van het VOC Fonds. Het fonds heeft een registratie bij de AFM maar géén vergunning. Participeren is mogelijk vanaf EUR 100.000. Hij schrijft deze blog op persoonlijke titel voor het kennisportaal op www.vocbeleggen.nl. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van zijn beleggingsstrategie waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@vocbeleggen.nl.

Meer blogs

beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen: Low Volatility aandelen een zegen?

15 juni 2017 | Rob Stuiver | Blogs Portefeuille opbouw

De meeste mensen die dit lezen beleggen reeds, hoe kom je anders op het idee deze blog te lezen…. Dus bij deze de opdracht aan u, als gewaardeerde lezer van mijn blogs, om hem naar 10 personen door te sturen.

Aandelenselectie… Low Volatility, High Dividend of misschien allebei?

2 juni 2017 | Rob Stuiver | Blogs Portefeuille opbouw

Veel aandelenselectiemethodieken heb ik de afgelopen 25 jaar als belegger voorbij zien komen. In de jaren ’90 was het de groeiende winst die vaak centraal stond, dus hoe hoger de winstgroei des te hoger de K/W verhouding van een aandeel mocht zijn.